24 uur per dag, 7 dagen in de week het allerlaatste nieuws over de showbizz en BN'ers

Shownieuws

Albert Verlinde onder vuur: vrienden en critici betichten hem van racisme!

AAlbert Verlinde onder vuur: vrienden en critici betichten hem van racisme!

Albert Verlinde onder vuur: vrienden en critici betichten hem van racisme!

Albert Verlinde, bekend als een van de gezichten van de Nederlandse showbizz, bevindt zich in het midden van een heftige controverse na beschuldigingen van racisme, waaronder kritiek van zijn voormalige vriend, Beau van Erven Dorens. Verlinde, diep geraakt door de beschuldigingen, heeft onlangs zijn hart gelucht over de pijnlijke situatie.

De aanleiding voor deze beschuldigingen was een recente uitzending van Vandaag Inside, waarin Johan Derksen een controversiële opmerking maakte over de politicus Habtamu de Hoop. Derksen’s woorden dat De Hoop “er niet uitziet als een Fries” vanwege zijn huidskleur, hebben een golf van kritiek teweeggebracht. Velen verwachten dat medepresentatoren zoals Verlinde ingrijpen bij zulke uitlatingen, maar het moment ging voorbij zonder directe weerlegging van Verlinde.

In een interview met Omrop Fryslân uitte Verlinde zijn frustratie en verdriet over de situatie: “Ik heb nergens gereageerd, omdat ik denk: dit is in het programma gebeurd. Ik zit er over een week weer en dan ga ik het erover hebben wat het gedaan heeft. De uitspraak van Johan, daar ben ik het natuurlijk niet mee eens.”

Desondanks ontkende Verlinde stellig dat Derksen’s opmerkingen ronduit racistisch waren, een standpunt dat op zichzelf alweer tot discussie leidde. “Ik vind gewoon niet dat je zo mag praten over mensen die hier leven. Of ze nou wel of niet hier geboren zijn; als ze hier zijn, dan zijn ze hier en dan horen ze erbij,” legde hij uit.

De druk van live televisie maken en de snelle voortgang van gesprekken maakten het volgens Verlinde moeilijk om adequaat te reageren. Hij beschreef zijn reactie als een reflex: “Ik had in die uitzending al een heel verhaal over antisemitisme gehouden en toen het gebeurde, had ik een soort reflex in je hoofd van: ja, ik ga nou niet wéér een nummer maken.”

Verlinde’s reputatie als een voorvechter van diversiteit in zijn theaterproducties, waarin hij bewust kiest voor raciale diversiteit in castings, maakt de huidige beschuldigingen extra pijnlijk voor hem. “Als er íemand is die in zijn carrière altijd met diversiteit bezig geweest is… Als je bijvoorbeeld ‘Anatevka’ doet en een van de dochters maak ik een zwart meisje…,” verdedigde Verlinde zijn eerdere keuzes.

De kritiek van Beau van Erven Dorens en anderen heeft Verlinde diep geraakt, die toegaf dat de negatieve reacties hem slapeloze nachten bezorgen. “Het doet pijn… Natuurlijk lig je er wakker van. Ik vind het verschrikkelijk dat je die verwijten en scheldpartijen krijgt, terwijl het mijn leven lang hoog in het vaandel staat dat iedereen mee mag doen.”

Deze situatie zet niet alleen Verlinde’s persoonlijke en professionele leven onder druk, maar werpt ook een schaduw over de dynamiek binnen Vandaag Inside en hoe de show omgaat met gevoelige onderwerpen zoals ras en inclusiviteit.

Geef een reactie